A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Хустський навчально-виховний комплекс №1
Хустської міської ради Закарпатської області

Андріївські вечорниці у Хустському НВК №1

Дата: 14.12.2017 11:24
Кількість переглядів: 565

Народні вечорниці на Андрія: у Хустському НВК №1 згадали стародавні традиції ворожіння. Народні вечорниці відбувались із неповторним Хустським колоритом.

13 грудня в Україні відзначають народне свято Андріїв день. За народним календарем цього дня заведено гуляти й веселитися, особливо молоді. Адже саме 13 грудня відзначають свято Калити – одне із найвеселіших у зимовому циклі. Дівчата й хлопці збиралися разом, готували смаколики, влаштовували ігри та забави.

У Хустському НВК №1 13 грудня відбулося яскраве та багате на народні звичаї дійство – Андріївські вечорниці, яке презентували учні 8 класу. Звичайно ж протягом заходу лунали традиційні для пісні, розповідалось про традиції та звичаї цього дня.

Запальну атмосферу свята, яке колись було надзвичайно поширеним, можна було відчути з порога: учні у вишитих сорочках, столи з традиційними пиріжками на будь-який смак, узваром, солодощами та іншими смаколиками, які, до речі, приготували самі учасники. А ще – різні незрозумілі речі для ворожіння, бо хоча Андрій Первозваний і християнський святий, все ж в народних традиціях і обрядах присутній дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання "калити".

Закінчилось свято частуванням  смачними українськими варениками та калитою. Вечорниці видались веселими. Учнів об’єднали невимушена атмосфера вечорниць й наші традиції, що збереглись крізь покоління.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора